ADVERTISE

TIPS

BLOG

VENDORS

12 Fun Wedding Trivia Facts You Might Not Know!

Here's 12 fun wedding trivia facts you can share at parties (as either a wedding game or just looking like one smart cookie!)

 

digital creative media wedding photography utah rocky mountain bride utah valley bride zion brides1

1. Why is it called a Honeymoon?

Answer: The couple drank something called 'mead' (a fermented honey drink) the whole first month of their marriage (as an aphrodisiac).

 

 

2. Historically, groomsmen helped carry the bride to the wedding.  What was their traditional name?

They usually helped protect her (her dowry and virginity)-- or just straight-up kidnapped her (yikes!). 

Answer: Bride's Knights

 

 

3. According to the Knot, what % of brides still wear the traditional diamond in their wedding ring?

Answer: 70%

 

Niki Baldwin Photography wedding wire the knot zion brides bonneville salt flats utah southern utah weddings elopements27

 

4. What is the largest Wedding Destination in the United States?

Answer: Las Vegas with over 114k weddings a year (Hawaii ranks second).

 

 

5. Which month is the least popular to get married in?

Answer: January (about 4.7% of weddings a year, June being the highest at over 10%).

 

6. Who started the white wedding dress trend in the Western world?

Answer: Queen Victoria (during her wedding in 1840 to Prince Albert).

 

 

forevermore events photographer wedding southern utah zion national park planner event company business06 (1)

Photo credit by Forevermore Films


7. What culture began to exchanging of rings?

Answer: Egyptians as a sign of devotion.

 

 

8. In Jewelry, a sapphire ring means what?

Answer: Happiness/Sincerity

 

 

9. It's believed the Greeks/Romans started the bride veil because...

Answer: it would shield the bride against evil spirits.

 

An in-depth description of aspects to consider when planning an intimate backyard wedding shower, written by Las Vegas wedding photographer Amber Garrett Photography.

 

10. Women have worn wedding rings for thousands of years.  When did men begin wearing them?

Answer: World War II-- It was a way men could remember their wives during the war.

 

 

11. "Something old, something new, something borrowed, something blue" are traditional good luck items for the bride on her wedding day.  Which was a bonus?

Answer: A sixpence in your shoe.

 

shutterfreek horseshoe bend arizona southern utah zion national park planner event company business2

Photo credit by Shutterfreek

 

12. According to brides.com, WHY is June such a popular month to get married?

Answer: the Goddess Juno rules marriage and childbirth... in reality, it's probably because the weather is infinitely better (and, of course, "Seven Brides for Seven Brothers" and its catchy bridal song didn't hurt).

 

 

Engagements Inspo KalenaPhoto Moab Photos Sedona

How to Get to Merry-Go-Round Rock | Sedona Formals, Arizona

We can never get over how perfect Sedona is for adventure couples in love. The scenery is so vast and...
Read More
AdventureAndVow Elopement Inspo Photos Sedona

Off-Road Sunset Elopement and Starry Night | Bell Rock, Arizona

Meet Kamaile and Ash! These two met each other while Ash was stationed in Hawaii and Kamaile was living there....
Read More
Elopement Inspo KindredCo Moab Photos

Epic Moab Climbing Elopement | Drew & Jill

This remarkable shoot captured everything from a repelling adventure bride to an upside-down Spider-Man-style kiss, and finally a gorgeous view...
Read More
Elopement Inspo Photos

Wandering Through Slot Canyons | Stunning Desert Elopement

Olivia and Collin contacted me for a very last-minute elopement when they found out he would be on leave for...
Read More
Zion Brides Utah Weddings Logo
The Top Resource for Adventure Couples & Destination Brides
Zion Brides feature wedding wire knot
ZB Team Since 2018
Zion-Brides-LATEST-Utah-Weddings-Logo
The Top Resource for Adventure Couples & Destination Brides
Featured On Badge
ZB Team Since 2018

Follow Us

alt

SUBSCRIBE

SIGN UP TO RECEIVE OUR FREE ZB GUIDE, PLUS THE LATEST WEDDING TIPS & TRICKS, AND EXCLUSIVES!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

GET YOUR FREE GUIDE

Categories

Leave a Reply

Search Zion Brides

zion brides destination magazine elopements weddings southern utah fall 2022 cover

Zion Brides' First Online Magazine

The perfect digital guide for adventure couples bringing their wedding/elopement
to epic places in and around Southern Utah

NOW AVAILABLE
alt

SUBSCRIBE TO ZION BRIDES

Fun, interesting, dreamy posts from your favorite wedding guide

Welcome to ZION BRIDES

Our online inspo publication, started in 2018, has helped countless brides find everything from how to build their dream wedding to the vendors that can make it all possible.  We've achieved our mission of becoming the top site for adventure couples and destination brides and want you to see why!  Our staff has years of experience in the industry and loves showcasing the work of the talented members of the Southern Utah wedding collective.  Need Inspo?  Need Tips?  Need Vendors?  Let Zion Brides be your guide...

Zion Brides is honored to serve the Destination Brides of the World, especially those looking to have their destination wedding or elopement in and around Southern Utah.

Our inspiration covers all the most dreamy venues and locations from Zion National Park, Bryce, Moab, Snow Canyon, and more-- even showcasing incredible places like Sedona and the Grand Canyon. 

SEARCH ZION BRIDES

Need some ideas?  Looking for planners or venues?  Start here...