Zion Brides Utah Weddings planner photographer venue Logo Menu

ADVERTISE

BLOG

BLOG

PLAN

VENDORS

Zion Brides Utah Weddings Logo
25 Interesting Wedding Trivia Facts Perfect For Your Bridal Shower

Here's 25 fun wedding trivia facts you can share at parties (as either a wedding game or just looking like one smart cookie!)

 

1. Why is it called a Honeymoon?

Answer: The couple drank something called 'mead' (a fermented honey drink) the whole first month of their marriage (as an aphrodisiac).

 

 

2. Historically, groomsmen helped carry the bride to the wedding.  What was their traditional name?

They usually helped protect her (her dowry and virginity)-- or just straight-up kidnapped her (yikes!). 

Answer: Bride's Knights

 

 

3. According to the Knot, what % of brides still wear the traditional diamond in their wedding ring?

Answer: 70%

 

 

Snow Canyon Utah utah valley bride WEDDING PLANNER SOUTHERN UTAH ZION BRIDES elopement st george utah3

 

4. What is the largest Wedding Destination in the United States?

Answer: Las Vegas with over 114k weddings a year (Hawaii ranks second).


 

5. Which month is the least popular to get married in?

Answer: January (about 4.7% of weddings a year, June being the highest at over 10%).

 

6. Who started the white wedding dress trend in the Western world?

Answer: Queen Victoria (during her wedding in 1840 to Prince Albert).

 

 

forevermore events photographer wedding southern utah zion national park planner event company business08 (1)


Jewelry & Accessory Trivia


7. What culture began to exchanging of rings?

Answer: Egyptians as a sign of devotion.

 

 

8. In Jewelry, a sapphire ring means what?

Answer: Happiness/Sincerity

 

 


9. It's believed the Greeks/Romans started the bride veil because...

Answer: it would shield the bride against evil spirits.

 

 

10. Women have worn wedding rings for thousands of years.  When did men begin wearing them?

Answer: World War II-- It was a way men could remember their wives during the war.

 

 

11. "Something old, something new, something borrowed, something blue" are traditional good luck items for the bride on her wedding day.  Which was a bonus?

Answer: A sixpence in your shoe.

 

 

12. WHY is June such a popular month to get married?

Answer: the Goddess Juno rules marriage and childbirth... in reality, it's probably because the weather is infinitely better (and, of course, "Seven Brides for Seven Brothers" and its catchy bridal song didn't hurt).

 

shutterfreek horseshoe bend arizona southern utah zion national park planner event company business2

Photo by Shutterfreek

 

13. Why do we have cake at weddings?

Answer: Romans used to 'break bread' over the bride to symbolize fertility.

 

 

14. Why does the bride traditionally stand on the left of the groom?

Answer: So the groom could fend off other suitors with his right hand (apparently this was a big problem)

 

 


15. English folklore maintains that if you found a spider in your dress, it was...

Answer:  well... good luck, it seems.  Sounds like the worst to me!  Probably just helped calm the bride's nerves.

 

 

16. Why do weddings in many cultures include a bouquet & garter toss?

Answer: People used to tear off part of the bride's dress for good luck.  This helped solve the problem.

 

 

17. Where does "Here comes the bride" come from?

Answer: from the German opera "Lohengrin" in 1850, traditionally it was played AFTER the ceremony.  Queen Victoria popularized the use of Wagner's "Bridal Chorus" during her wedding procession.

 

 

adventure and vow photo southern utah zion national park planner event company business4


18. Which diamond mining company is the largest in the world?

Answer: De Beers

 

 

19. In the middle ages, bouquets were generally made of what?

Answer: Herbs (including garlic to ward off evil spirits)

 

20. How many years is the LONGEST marriage on record?

Answer: Zelmyra and Herbert Fisher broke the Guinness world record for the longest marriage.  They were married on May 13, 1924.  In 2008 they earned the longest marriage at 84 years.  Both passed away in 2011 and 2013  at 105 years old.

 


21. On the flip side, how long was the SHORTEST marriage on record?

Answer: Zsa Zsa Gabor and Felipe de Alba, which lasted less than 24 hours

 

22. What was the cost of the most expensive wedding dress?

Answer: $12.2 million dollars!  The dress was designed by Martin Katz and Renee Strauss and had 150 carats of diamonds.

 

 

casandrah jensen photo southern utah zion national park planner event company business3


23. Why were pearls for engagement rings considered bad luck?

Answer: White pearls look like tears, meaning suffering

 

 

24. Besides New Years Eve, what's the busiest wedding day in Vegas?

Answer: Valentine's Day

 

 

25. And last but not least, how much was the most expensive wedding on record?

Answer: $44 million!  The marriage of Sheik Rashid Bin Saeed Al Maktoum's son to Princess Salama in Dubai in May 1981 marks the most expensive wedding on record.

 

unleashed-elopements-photography-5
AJPhoto ENGAGEMENTS Sunrae

Zion Canyon Overlook: Kristi + Patrick

Need some sunset inspiration? Here's a beautiful formal session at the popular Zion Canyon Overlook.
Read More
AJPhoto CBJ INSPO JocelynsFlorals Legacy PLANNER Tambra VENUE WEDDING

Mediterranean Wedding Inspiration: Averill + Johannes at the Villa

by Tambra Moultrie When you dream of your perfect day, incorporating the perfect style, and being able to RELAX and...
Read More
ELOPEMENT INSPO PHOTOS

Inspo | Red Rock Boho Formals

Stunning Southern Utah Boho Inspiration
Read More
ENGAGEMENTS INSPO

Moody: Disco Balls and the Desert Engagement Session

by Ashley Maura at Two Mermaids Photography "A fun engagement session in the desert.  Lots of love, lots of disco...
Read More
Casandrah ELOPEMENT

Southern Utah Quail Lake Elopement

Intimate Quail Creek State Park Elopement on the beach, with beautiful sunset red rock photos.
Read More
Zion Brides Utah Weddings Logo
Your #1 Resource for Destination Weddings in Southern Utah
Zion Brides feature wedding wire knot
ZB Team Since 2018
Zion-Brides-LATEST-Utah-Weddings-Logo
Your #1 Resource for Destination Weddings in Southern Utah
Zion Brides feature wedding wire knot
ZB Team Since 2018

Follow Us

alt

SUBSCRIBE

SIGN UP TO RECEIVE THE LATEST WEDDING TIPS & TRICKS, AND EXCLUSIVES!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Categories

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Search Zion Brides

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors
post
at_biz_dir
page

ZION BRIDES MARKETPLACE

Our online marketplace, started in 2018, has helped numerous brides find inspiration, vendors, and helpful tips in bringing their vision to life!  Our staff has years of experience in the industry and has loves showcasing the work of the talented members of the Southern Utah wedding industry.  Our ZB Vendors will help you build your dream team for your wedding, elopement, or formals/bridals!

Need a Wedding Planner to help you assemble photographers, tables, linens, florals, a venue and more? Our trusted vendors are here to help!

Zion Brides is honored to serve Southern Utah as well as venues in the Zion National Park, Bryce, Arches, and Snow Canyon area. Your feedback is always valuable to us! We’re committed to providing you a quality, memorable experience. ​

Contact Us
Zion-Brides-St-george-southern-St-George-Utah-Weddings-Zion-National-Park-Planner-Photographer-Vendors-Wedding-How-to-Get-Married-Elope-Propose-Logo
alt

SUBSCRIBE TO ZION BRIDES

Fun, interesting, dreamy posts from your favorite wedding marketplace